
Windows işletim sisteminin bir sonraki sürümü olan Windows 11, bilgisayarlara sonunda geliyor. Windows’un yeni sürümü, hem günlük kullanım için hem de oyun için bir dizi iyileştirmeyle birlikte geliyor. Bu yazıda Windows 11 kurulumu nasıl, anlatıyoruz.
Windows 11 Kurulumu
Windows 11’i yüklemeden önce, bilgisayarınızın, işletim sistemini çalıştırabildiğinden emin olmanız gerekiyor. İşletim sistemi yüksek performanslı bir işlemci veya çok fazla bellek gerektirmiyor. Ancak kullanıcıların BIOS’larında TPM’nin açık olduğundan emin olmaları gerekiyor. Bilgisayarınızın Windows 11’e uygun olup olmadığını kontrol etmenin bir yolu var. Bunun en kolay yolu, “Ayarlar”a ve ardından “Windows Update”e gitmektir. Orada, bilgisayarın Windows 11 gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığını gösteren bir mesaj olması gerekiyor.
Kontrol bittikten sonra, kullanıcılar Microsoft’un Sitesindeki Windows 11 indirme sayfasına giderek yeni işletim sistemini hemen indirip bilgisayarlarına yükleyebilirler. Dosyayı indirdikten sonra, kurulum işlemini başlatmak için Setup.exe dosyasını çalıştırın.
Kurulum sırasında kişisel dosyalarınızı, uygulamalarınızı ve Windows ayarlarınızı korumayı seçebilir, ya da sıfırdan bir kurulum yapabilirsiniz.
Alternatif olarak, işletim sistemini kurmak için yükleme medyası oluşturabilirsiniz. Bunu yapmak için Medya Oluşturma Aracı’nı bir USB sürücüsüne veya DVD’ye indirmeniz yeterlidir. Medya Oluşturma Aracı’nı işletim sisteminin indirme sayfasında bulabilirsiniz (8 GB alana sahip bir USB veya DVD gereklidir).
TPM Nedir?
TPM, Güvenilir Platform Modülü anlamına gelir. Anakartınızda veya işlemcilerinizde bulunan bir şifreleme işlemcisidir. Cihazınızı ve üzerinde depolanan verileri korumak için donanım düzeyinde şifreleme kullanır.
TPM, şifrelenmiş sürücünüzün şifreli kalmasını ve kötü amaçlı yazılımların, bilgisayarınızda sakladığınız bilgilere erişememesini sağlamaya yardımcı olur.
TPM nasıl açılır?
İşlemcilerin çoğu, yerleşik olarak bulunan TPM 2.0 özelliğine sahiptir. Eğer kapalıysa BIOS/UEFI’den açabilirsiniz. Anakartınızın kılavuzu size yol gösterecektir. Örnek olarak bazı MSI anakartlarında izlenmesi gereken yol şöyledir.
- Bios’a girdikten sonra configuration (yapılandırma) menüsü.
- Security (güvenlik) bölümünün içindeki Trusted Computing menüsü.
- Turn on AMD CPU fTPM