Yapay Zeka özellikle Elon Musk ile birlikte son dönemde çok fazla popüler oldu. Ne var ki yapay zeka konusu uzun süredir filmlerde ve bilim kurgu dizilerinde yer alıyor. Yapay zeka filmleri genellikle insanlara savaş açmış kötücül makineleri ekranlara getiriyor. Gerçek hayatta da birçok uzman yapay zekanın tehlikeleri konusunda uyarıyor. Gelgelelim insanlığın doğası gereği, yapay zeka çalışmalarından vaz geçilecekmiş gibi gözükmüyor.
Yapay Zeka Filmleri
Sinema tarihi boyunca kıyametten, tarihi olaylara kadar birçok hikaye ekranlarda hayat buldu. Ancak bunlardan pek azı yapay zeka hakkındaydı. Elimizdeki kısıtlı seçenekler arasında, en iyi yapay zeka filmleri için bir liste hazırladık.
WALL-E
WALL-E size garip bir seçim gibi görünebilir ancak bu film tematik fikirler açısından çok zengin bir yapım. Filmde yapay zekanın aksine, insanlar kötü bir şekilde resmediliyor. İnsanların çevresel bir felakete yol açtıktan sonra Dünya’yı terk ettiklerini görüyoruz. Sonucunda sıradan görevleri yapmak bile yapay zekaya düşüyor. Filmde robotlaşarak kişiliğini kaybetmiş insanlar ve insanlaşarak aşık olan, duygu dolu bir robot var.
The Matrix
Matrix, şüphesiz ki şimdiye kadar yapılan en iyi filmlerden bir tanesidir. Film, içerisinde sayısız felsefi referansı barındırıyor. Sadece Morpheus bile tek başına gerçekliğin doğasını sorguluyor. Film üzerinden birçok tartışma türetilebilir. Örnek olarak şimdi bile yaptığımız birçok iş için makinelere bağımlıyız ve kontrolü onlara bırakmış durumdayız.
Matrix’te insanlar kendi kibirleri yüzünden güneşi engelledikten sonra makinelerin yakıt pili haline geliyorlar. Sanki bir içgüdüsü varmışçasına makineler hayatta kalmaya çalışıyor. Ayrıca, Ajan Smith programının insanlar hakkındaki gözlemleri ve bireysel hedefleri, yapay zeka hakkında düşünmemize neden oluyor.
Ex Machina
Ex Machina, yapay zeka konusuna ilginç bir bakış getiriyor. Hikayedeki kahramanlar adeta bir korku filmi gibi dünyadan izole haldeler. Filmde Oscar Isaac ve Alicia Vikander, mükemmel bir oyunculuk performansı sergiliyor. İçerisinde gerilim türünün birçok unsuru olmasına rağmen bu klostrofobik yapım, yapay zeka hakkında birçok konuyu tartışmaya açıyor. Özellikle cinsellik ve etik konularını işleyiş tarzı ile Stanley Kubrick’e selam gönderiyor.
Terminator 2: Judgment Day
Terminator 2: Judgment Day, James Cameron’ın görsel ve mizah yeteneğini sergilediği klasik bir aksiyon filmidir. Filmde, ilk Terminatör filmine kıyasla daha fazla tematik içerik var. T-800’ün insanlığa karşı artan ilgisini ve Sarah’nın robot bir suikastçıyla olan benzerliğini gözlemliyoruz.
Blade Runner 2049
Blade Runner 2049, şaşırtıcı bir devam filmiydi. Çünkü yönetmen ilk filmi taklit etmeyi reddetmiş ancak orijinal filme uyan bir hikayeyi görsel açıdan etkileyici bir biçimde ekrana getirmeyi başarmıştı. Blade Runner markası olmadan bile kendi başına iddialı bir yapımdı. Filmde yapay zeka ilişkilerini gördüğümüz, kararlarını gözlemlediğimiz bir Replicant kahramanı takip ediyoruz.
Blade Runner
Bu Ridley Scott klasiği, muhtemelen şimdiye kadar yapılan en ünlü bilim kurgu filmlerinden biridir. Alien yönetmeni Ridley Scott ve dönemin parlak yıldızı Harrison Ford bir araya gelerek büyüleyici bir fütüristik dedektif filmi ortaya çıkarmışlar. Hakkında sayfalarca yazabileceğimiz bu filmi kategorize etmek kolay değil. Yine de bilim kurgu tutkunları için sanal bir şölen oluşturduğunu biliyoruz. Blade Runner, yapay zekanın akıl yürütme biçimi hakkında kurallar koyup, felsefi sorularla sürükleyici bir dünya inşa ediyor.
I, Robot
I, Robot yapay zeka filmleri içerisinde, çok fazla kafa yormadan patlamış mısır eşliğinde izlenebilecek güzel bir film. Isaac Asimov’un “Üç Robot Yasası” isimli yasaları üzerine inşa edilen hikayede Will Smith, Sonny isimli bir robotla birlikte başrol oynuyor. Filmin başında, yapay zekaya ve robotlara karşı önyargılı olan kahramanımızın neden böyle düşündüğünü öğreniyoruz. Daha sonra yapay zekanın beklenmedik şekilde kendi sınırlarını nasıl zorladığını ve önyargıları nasıl kırdığını görüyoruz. Film için yaratılan dünya da oldukça başarılı.
Her
Her, insanların birbirlerinden ne kadar kopuk olduğunu gösteren, acımasız bir gerçeklik filmi. Rol arkadaşının sadece bir ses olduğu düşünülürse Joaquin Phoenix’in performansı baştan sona inanılmaz. Kahramanın Samantha ile olan ilişkisi, insanlar arası birçok duygusal ilişkiden çok daha etkileyici.
2001: A Space Odyssey
HAL-9000, sinemada en çok tanınan ve taklit edilen yapay zeka olabilir. HAL’ın sakin ve yumuşak konuşma biçimi gerçekte sahip olduğu acımasız kişiliğiyle ağır bir tezat oluşturuyor. Sinemanın büyük ustası Stanley Kubrick tarafından yönetilen film, yapay zekaya karşı insanlık temalarına değiniyor. Yapay zekanın duyguları olup olmadığını veya sadece onları simüle etmek için programlanıp programlanmadığını merak ediyorsunuz.
A.I. Artificial Intelligence
Steven Spielberg, Minority Report gibi birçok efsane bilim kurgu filmi yönetti. Yönetmenin bu filminde, annesini sevmeye programlanmış çocuk formundaki bir yapay zekanın hikayesini izliyoruz. Sevginin gerçekliğini sorguladığınız yapımda, çocuğa başka yapay zekalar da eşlik ediyor.
Bu film için, bir androidin gözünden gerçek bir çocuk olmayı arzulayan Pinokyo’nun modern bir versiyonu diyebiliriz. Aktör Jude Law da insanlara zevk vermek için programlanmış bir robot olarak harika bir performans sergiliyor. İnsan ruhunu ve hayatta olmanın ne demek olduğunu bilim kurgu yoluyla anlatan güzel bir hikaye.